Kan jeg få et samlelån?

1. februar 2023

Samlelån virker umiddelbart som en god idé i de fleste tilfælde, men der er dog enkelte tilfælde, hvor du ikke kan blive tilbudt et samlelån. Se krav til samlelån her.

Krav til dig som låntager

Ønsker du et samlelån, har du i forvejen en række lån, som du ønsker at samle i et nyt og billigere samlelån. Bankerne har dog en række krav til, førend du overhovedet kan blive taget i betragtning til et samlelån. Kravene varierer en smule fra bank til bank, men overordnet set er følgende gældende:

  1. Du skal være myndig
  2. Du skal have bopæl i Danmark
  3. Du skal have en dansk bankkonto
  4. Du skal have NemID
  5. Du må ikke være registreret i RKI
  6. Du skal have en vis årlig indkomst

Du skal være myndig

Ifølge gældende dansk lovgivning, er det udelukkende tilladt at optage gæld, hvis du er myndig (du er fyldt 18 år). Det vil derfor være minimumskravet fra bankernes side. Mange banker vælger dog efterhånden en højere minimumsalder på mellem 21 og 25 år.

Du skal have bopæl i Danmark

For at låne penge i en dansk bank (også selvom der er tale om en online bank eller øvrig dansk långiver), skal du have en dansk bopælsadresse.

Du skal have en dansk bankkonto

Afhængigt af typen af lån, vil der følge en konto med dit nye lån. I en del tilfælde vil det dog være et krav, at du i forvejen har en dansk bankkonto. Det bekræfter din tilknytning til landet.

Du skal have NemID

Du bekræfter din identitet med NemID. Derfor er det et krav, at du har NemID, før du kan optage gæld. I mange tilfælde vil långiver også bede om bekræftelse til oplysninger hos SKAT, og det vil du også skulle bekræfte via NemID.

Du må ikke være registreret i RKI

RKI står for Ribers Kredit Information og er det danske register over dårlige betalere. Har du misligholdt en betalingsaftale, eller skylder du det offentlige penge, vil du, efter gentagne rykkere og advarsel om registrering, havne i RKI.

Dit navn vil være registreret i 5 år i forbindelse med hver enkelt registrering. Du kan altså sagtens blive registreret i RKI flere gange. Din registrering bliver automatisk slettet, når du betaler din gæld.

Da en registrering i RKI er bevis på, at du tidligere har misligholdt en betalingsaftale, vil danske banker ikke låne dig penge, når du er registreret. Det skyldes, at din økonomi syner dårlig, hvis du ikke har betalt tidligere gæld.
Du skal have en vis årlig indkomst

Når du sender en forespørgsel omkring samlelån afsted til en bank eller øvrige låneudbyder, vil der blive lavet en kreditvurdering af dig. Processerne omkring kreditvurderingen varierer fra låneudbyder til låneudbyder, men fælles for dem er, at du skal have en vis årlig indkomst. Indkomstens størrelse varierer også, men begynder typisk omkring 250.000 kr.

I din kreditvurdering sammenholdes din indkomst med din gæld og dine faste udgifter. Det betyder, at selvom naboen bliver godkendt til et samlelån med en årsindkomst på 250.000 kr., er det ikke sikkert, at det er tilfældet for dig, hvis dit rådighedsbeløb er betydeligt mindre.

Hvis du ikke kan få et samlelån

Uanset, om din årsindkomst er for lav, eller om du står registreret i RKI, er der muligheder for dig, hvis du ikke kan blive godkendt til et samlelån, men gerne vil gøre noget ved din økonomi.

Gennemgå dit budget: Gå igennem alle poster og få et overblik over, hvad du har brugt dine penge på. Gennemgå gerne minimum de sidste 3 måneder for et retvisende overblik.

Skær ind til benet: Se på, hvor du har brugt unødvendige penge, eller hvor du kan spare penge ved for eksempel at indhente tilbud på forsikringer eller skifte til en billigere tv-pakke.

Læg et nyt budget: I det nye budget er der sparet på det, der kan spares på. Overskydende rådighedsbeløb bruges på afvikling af gæld.