Guide: Stop madspild og få gratis mad

7. december 2023

Stor oversigt: Steder i Danmark hvor du kan hjælpe med at begrænse madspild og samtidig få gratis (eller meget billig) mad – hver dag, året rundt.

Stigende priser på alt fra mad til varme og øvrigt forbrug sætter flere og flere danskere i en trang situation, hvor selv dét at få mad på bordet kan blive en udfordring.

For nogle er det blevet et ærgerligt livsvilkår, at der sidst på måneden mangler mad i køleskabet, mens det for andre er en ekstra stor varmeregning, der er skyld i et midlertidigt behov for hjælp.

Uanset situationen, kan du i denne guide finde en oversigt over de forskellige tilbud om gratis mad – eller meget billig mad – som findes rundt i det danske land. Der findes nemlig efterhånden rigtig mange muligheder; både fra hjælpeorganisationer, stopmadspildsorganisationer, kirker, kommuner og private.

Guiden er udarbejdet som en hjælp til, hvor du kan søge hen, hvis du mangler et varmt måltid mad eller en opfyldning af køleskabet. Den er ikke udtømmende med adresser og tidspunkter for madudlevering, men den leder dig i den rigtige retning, ligesom den er forsynet med links og gode råd til at lede specifikt i dit område.

Muligheder: Hvor kan man få gratis mad?
Hvis økonomien er trang sidst på måneden, eller der er kommet en uforudset regning på bilen, er der heldigvis hjælp at hente rigtig mange steder.

Der findes adskillige madspildsorganisationer, tiltag, foreninger og private, som mere eller mindre organiseret deler ud til dem, der mangler lidt ekstra i køleskabet.

I oversigten herunder får du et komplet overblik over dine muligheder, og du får desuden hjælp til, hvordan du kan finde maduddeling i netop din by.

Stop Spild Lokalt

Stop Spild Lokalt er Danmarks største madspildsorganisation, der står bag lokale “Madoaser” i byer over hele landet.


Stop Spild Lokalts hjemmeside stopspildlokalt.dk.

Hos de lokale Madoaser, samarbejder de frivillige med lokale butikker. De henter, sorterer og uddeler dagligt overskudsmad fra samarbejdspartnere til dem, der møder op, efter “først til mølle”-princippet. Hver dag uddeles der på landsplan cirka 30 tons mad, så det er ikke småting, der foræres væk.

Maden er gratis, og udvalget varierer både fra Madoase til Madoase afhængigt af de lokale samarbejdspartnere, men også fra dag til dag afhængigt af den lokale overskudsmad.

Mad fra Madoaserne er fortrinsvis madvarer med kortere holdbarhed fra supermarkeder såsom mejeriprodukter, kød og grønt, der kan tages med hjem til egen madlavning. Du er dermed ikke sikret at få alle ingredienser til én ret, men må ofte være kreativ eller supplere med dét, du har på lager derhjemme.

Fordelen ved at vælge overskudsmad fra en organisation som Stop Spild Lokalt er, at der er styr på fødevaresikkerheden. Maden håndteres forsvarligt, og dårlig mad sorteres fra inden uddeling.

Det er dermed en forsvarlig måde at modtage gratis mad på. Maden er i orden, og det udgør ikke en sundhedsrisiko, som hvis det var samlet op af en container.

På hjemmesiden kan du finde et kort over alle Madoaser i Danmark samt åbningstider og/eller link til de tilhørende Facebook-grupper. Hvis ikke information om åbningstider er oplyst direkte på siden, hvilket ikke er tilfældet for alle Madoaser, kan du se al nødvendig information om madudlevering i de enkelte Facebook-grupper.

Vær opmærksom på, at selvom organisationen uddeler gratis mad på daglig basis, er det ikke alle Madoaser, der har daglig uddeling. Nogle har uddeling hver dag, andre har uddeling enkelte dage om ugen.

Det er en god idé at ankomme til Madoasen i god tid, da du står i kø og bliver lukket ind, når det er din tur. De første i køen har dermed ofte et bedre udvalg, ligesom du kan risikere, at der ikke er mere tilbage, hvis du kommer for sent.

Find en Madoase tæt på dig her: stopspildlokalt.dk

Too Good To Go

Too Good To Go er ikke gratis mad, men det kan bestemt gøre en forskel i madbudgettet, da du kan få bæreposer med madvarer fra supermarkeder eller bagerier og overskudsmad fra restauranter til virkelig lave priser.


Too Good To Go er ikke gratis – men meget billig mad, som er i overskud fra fx supermarkeder og bagerier.

Hvis du ikke kategoriserer dig selv som socialt udsat og derfor ikke ønsker at søge gratis mad fra private eller organisationer, kan du i stedet få næsten gratis mad ved at bruge Too Good To Go.

Der er tale om en app, hvor du indtaster dit område og den ønskede radius. Det vil sige, at du både kan søge i din egen by og eventuelt i køreafstand.

Her ser du så alle de samarbejdspartnere, der er i dit område. Det vil typisk være supermarkeder, restauranter, bagerier og kiosker.

Du kan se, hvad de forskellige samarbejdspartnere tilbyder, og hvad prisen er på maden. Priserne starter fra 20 kr. og fastsættes af den enkelte samarbejdspartner. Ofte vil du kunne få en bærepose med madvarer eller en portion restaurantmad 30-40 kr.

Indholdet i bæreposen varierer fra dag til dag afhængigt af den pågældende dags overskuds- og datovarer. Nogle supermarkeder opdeler poserne i kategorier såsom “Kølevarer”, “Brød” og “Grønt”, mens andre tilbyder mere blandede poser.

Vær opmærksom på, at de mest populære poser er meget efterspurgte, og at du skal sidde klar ved telefonen, når de bliver opgivet i app’en for at være heldig. Andre poser er der rigeligt af, og der vil typisk altid være noget tilgængeligt i app’en, når du kigger.

Både poser med mad og overskudsmad fra restauranter skal hentes på bestemte tidspunkter. Typisk er det lige omkring butikkens eller restaurantens lukketid. Hvis ikke du afhenter på det givne tidspunkt, går madvarerne til spilde.

Tilmeld dig på: www.toogoodtogo.com/da

Facebook-grupper

Rigtig mange private vil gerne hjælpe, hvor de kan. Nogle har selv stået i en situation, hvor de har haft brug for at modtage hjælp og er nu “kommet ud på den anden side”. Andre er bare næstekærlige.


På Facebook findes der et utal af sider og grupper, hvor der gratis deles madvarer, gaver og ting.

Der findes lokale facebookgrupper i hele landet. Nogle er store, landsdækkende grupper, andre er udelukkende lokale.

Der er forskellige regler for de forskellige grupper. I nogle grupper må der udelukkende søges efter mad. I andre må der også søges efter ting og gaver (f.eks. til børn).

I langt de fleste grupper er det ikke tilladt at spørge om penge og overførsler heraf. Det vil sige, at du enten skal være i stand til at afhente på en given adresse – eller være villig til at opgive din adresse til de venlige sjæle, der gerne vil donere mad og/eller ting til dig.

På Facebook kan du blandt andet søge på:

Vi er til for at hjælpe hinanden
GRATIS GAVER, MAD OG TING
Mad gives væk
Næstehjælperne (indsæt din by/kommune)
Hjælp hinanden (indsæt evt. din by/kommune)
Venligboerne (indsæt din by/kommune) – Venligboerne er i nogle kommuner stadig kun for flygtninge, mens de i andre kommuner er åbne for alle. Undersøg det eventuelt i gruppen, inden du efterspørger
Gratis (indsæt din by/kommune)
Gives væk (indsæt din by/kommune)
Stop Spild Lokalt (indsæt din by/kommune)

Selvom ovenstående er nogle af de søgeord, du med fordel kan bruge i de fleste områder og byer, kan du også vælge at gå mere lokalt til værks.

Du kan for eksempel gå ind i den lokale by-gruppe (søg på din by eller dit postnummer) og lave et opslag, hvor du spørger til lokale madspildsgrupper eller grupper, hvor der kan søges om hjælp til mad. I de fleste grupper kan du lave et opslag anonymt, hvis du ikke ønsker at stå frem med navn.

Hvis det er tilladt i den specifikke gruppe at søge om ting, kan du også direkte i gruppen for din by lave et opslag, hvor du beder om hjælp til det, du mangler.

Sådan søger du efter mad på Facebook

De fleste hjælpegrupper på Facebook er indrettet sådan, at du selv laver et søgeopslag med dét, du mangler. I nogle tilfælde er der også opslag med overskudsvarer, der gives væk, og dem kan du også byde ind på, hvis opslaget indeholder noget, du kan bruge.

1. Følg gruppens retningslinjer
Der er forskellige retningslinjer i de forskellige grupper, og det er naturligvis god kutyme at følge retningslinjerne. Derfor er det altid en god idé at læse gruppens retningslinjer, inden du laver et opslag. Så ved du også, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er.

2. Anonymt eller ikke-anonymt opslag
Når du laver et opslag, kan du vælge, om du vil være anonym. Fordelen ved at være anonym er, at du ikke behøver at give din identitet til kende.

Det er dog blevet mere og mere udbredt, at anonyme opslag fravælges til fordel for opslag med navn. At der er navn på dit opslag gør det også nemmere for giverne at kontakte dig efterfølgende. Og mange forbinder det desuden med en større troværdighed.

3. Vær ydmyg og høflig
Du beder andre mennesker om at købe eller give dig madvarer. Du kommer dermed længst med ydmyghed og høflighed. Du behøver ikke at krænge hele din livshistorie ud, men vær ydmyg og høflig og sig “tak”.

4. Vær konkret
Det er svært at vide, om man vil hjælpe, hvis ikke man ved, hvad hjælpen indebærer. Vær konkret og skriv, hvad du mangler.

Hvis du bare skriver “mad”, risikerer du at få noget, du ikke bryder dig om. Skriv i stedet, at du mangler rugbrød, spegepølse, minimælk og havregryn til resten af måneden.

5. Tag kun hvad du kan bruge
Husk på, at alle søgere i disse hjælpegrupper har brug for hjælp og mangler mad. Det er god kutyme kun at bede om dét, du absolut mangler.

Byd også kun ind på “gives væk”-opslag, hvis du kan bruge alt dét, der gives væk. Giv eventuelt udtryk for, hvis du kun kan bruge noget af det, for så er der eventuelt til flere.

6. Hvis du får for meget så giv det videre
“What goes around comes around”. Hvis du er så heldig at modtage noget, du ikke selv kan bruge, så giv det videre.

Tilbud fra foreninger

Ligesom der er kommunale tilbud og tilbud fra madspildsorganisationer, er der også flere og flere privatopstartede foreninger, drevet af ildsjæle, der tilbyder uddeling af mad.


I Danmark findes mange lokale foreninger, som bekæmper madspild og deler gratis med ud. Her er det Stop Madspild Silkeborg hjemmeside.

Eftersom der er tale om private initiativer, varierer de meget fra by til by, ligesom nogle tilbud er midlertidige, og andre er mere varige.

Det første link ovenfor er til en lokal forening i Silkeborg, der hedder Stop Madspild. Foreningen samarbejder med lokale købmænd, hvor de indsamler overskudsmad og uddeler til økonomisk trængte.

Det andet link ovenfor er til en lokal forening i Holbæk, der hedder Madskålen. Her uddeles der overskudsmad fra lokale supermarkeder. Der er faste uddelingsdage kombineret med “ja tak”-afhentninger via Facebook-siden.

Det tredje link er til en lokal forening i Sorø, der hedder MUMS. Foreningen uddeler overskudsmad fra lokale supermarkeder og fungerer som en lille butik, hvor man kan fylde en pose med varer efter et nummersystem.

Der findes lignende initiativer mange andre steder rundt i landet. Du kan med fordel skrive “Gratis maduddeling *din by*” på Google for at finde lokale foreninger i nærheden af dig.

Eksempler
www.stopmadspild-silkeborg.dk
www.facebook.com/Madskaalen
soroe-mums.dk

Gratismad.dk

Hjemmesiden gratismad.dk har lavet et meget gennemført overblik over madspildsorganisationer, Facebook-grupper og sociale tilbud i hele landet.


På hjemmesiden gratismad.dk kan du søge gratis mad i dit lokalområde.

Du kan søge specifikt under område eller postnummer og få et samlet overblik over mulighederne i dit område.

Gratismad.dk fungerer som en form for opslagsværk. Der er ikke yderligere beskrivelser af stederne, men der er kontaktinformation og/eller link til hjemmeside eller Facebook, så du selv kan søge videre.

Når du søger på gratismad.dk skal du være opmærksom på, at visse links er forældede og ikke virker. Nogle forslag omhandler desuden ikke uddeling af mad, men sociale tilbud, der kan inkludere mad for brugerne såsom bosteder og flygtningecentre.

Link: www.gratismad.dk

Tilbud fra kommuner

I alle kommuner findes der sociale tilbud, der indimellem også inkluderer et måltid mad. Tilbuddene har forskellige målgrupper og formål. Det kan for eksempel være arrangementer for ældre eller for ensomme.


Mange kommuner har sociale tilbud til borgerne. Her et eksempel fra Esbjerg Kommune.

Nogle arrangementer koster et mindre beløb, men langt de fleste er gratis. Selv juleaftensarrangementer for udsatte og enlige er i mange kommuner gratis at deltage i, selvom de både inkluderer mad og små gaver.

En del kommuner har også kommunale varmestuer og væresteder, der både tilbyder tag over hovedet og et varmt måltid mad til de mest udsatte. Kommunale varmestuer og væresteder vil typisk også fungere som et springbræt til et bedre liv, hvor der er tilbud om gratis hjælp og støtte, f.eks. i forbindelse med alkohol- eller stofmisbrug.

Tilbuddene er drevet af frivillige. I nogle kommuner er der afsat budget til forplejning, mens forplejningen i andre kommuner afhænger af samarbejder med og sponsorater fra lokale supermarkeder og restauranter.

Det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvilke og hvor mange forskellige sociale tilbud, der findes. Du kan med fordel kigge på din kommunes hjemmeside eller søge efter “Frivillige sociale tilbud i *din kommune*” på Google for at komme direkte til den rigtige side.

Røde Kors

Røde Kors Maduddeling foregår tre steder i København, hvor familier kan få tildelt en mad kurv pr. husstand pr. uge.


Røde Kors Hovedstaden tilbyder flere gange om ugen maduddeling fra tre forskellige steder.

Se mere her:
Maduddelingen Nørrebro
Maduddelingen Tårnby
Maduddelingen Christianshavn
Maduddelingen – oversigt

Kirkens Korshær

Kirkens Korshærs i alt 27 varmestuer rundt omkring i landet, er lavet med det formål at opfylde basale behov hos de mest nødlidende i vores samfund. Her er der mulighed for at få varmen, hvile, spise og snakke med nogen.


Lokale afdelinger af Kirkens Korshær tilbyder varmestuer og ofte et måltid mad.

Varmestuerne samarbejder også med offentlige myndigheder om at yde hjælp ved behov, ligesom de kan være et springbræt videre til at få en seng på et herberg.

Varmestuerne er for udsatte, som er hjemløse, stof- eller alkoholmisbrugere og har moderate eller svære psykiske lidelser. Det er netop “en stue, hvor man kan få varmen”. Det er altså ikke et sted, hvor du kan bo. I så fald er der tale om et herberg.

Nogle varmestuer tilbyder gratis mad, mens det hos andre kan købes for et symbolsk beløb. Det er ofte også muligt at få del i forskellige donationer som for eksempel overtøj om vinteren.

Udover et varmt måltid mad, giver varmestuerne også mulighed for socialt samvær, som mange af brugerne ikke har særlig meget af i deres privatliv.

Linkene derunder er til varmestuer i henholdsvis Roskilde, Århus og Odense. Hvis du ønsker at finde din lokale varmestue, kan du skrive “Varmestue *din by*” på Google.

Roskilde: Kafe Klaus
Aarhus: Døgnvarmestuen
Odense: Varmestuen Nørregade

Private tilbud

Der findes mange private derude, der yder næstekærlighed i større eller mindre omfang.

Nogle samler ind fra familie og venner og deler ud til højtiderne, andre låner deres sommerhus ud til trængte familier udvalgte uger om året, og andre igen giver gerne en flæskesteg til jul eller en pose slik til fredagshyggen.

De private tilbud er lettest at finde på Facebook. Hold øje med de lokale sider for dit område og din by – og kig i de Facebook-grupper, der er nævnt i afsnittet af samme navn tidligere i guiden her.

Spørgsmål og svar

Kan jeg få hjælp af kommunen til mad?
I Danmark har vi et velfærdssystem, der skal hjælpe dem, der ikke selv kan og/eller har råd. Derfor findes der blandt andet kontanthjælp, så du ikke risikerer at stå helt uden penge på lommen.

Kontanthjælp rækker dog ikke langt, og det kan være svært at få enderne til at mødes på kontanthjælp eller en anden lav indtægt eller ydelse, hvis udgifterne er højere.

Du kan ikke som udgangspunkt få hjælp til mad fra kommunen. Du kan blive visiteret til kommunens madservice, hvis du lever op til kravene, men overordnet set skal du ikke være i fysisk eller psykisk stand til selv at lave din mad. Kommunens madservice er desuden med egenbetaling.

Til gengæld kan du i visse tilfælde få en enkeltydelse til en uforudset udgift efter loven om aktiv socialpolitik §81 eller en ekstra støtte til boligudgift efter §34. Disse ydelser kan dermed frigive nogle ekstra penge til mad. §34 kan gives med tilbagevirkende kraft.

Hvis du er i tvivl, om du er berettiget til hjælp fra kommunen, kan du kontakte kommunen og tale med din sagsbehandler. Ved du ikke, hvem din sagsbehandler af, kan du få det oplyst, når du ringer til kommunen.

Hvordan bliver man visiteret til mad?
Hvis du ikke selv er i stand til at lave mad, kan du i nogle tilfælde blive visiteret til kommunens madservice. Dette gælder ikke, fordi du ikke har råd til at betale for maden, men hvis du fysisk eller mentalt ikke er i stand til at lave den; enten på grund af alderdom, handicap, sygdom, ulykke eller særlige sociale problemer.

Behovet kan være midlertidigt eller varigt, og der vil altid foregå en individuel vurdering ved visitation. Det er dig selv eller dine pårørende, der skal indstille dig til visitation hos kommunen, hvis du gerne vil deltage i en madserviceordning. Som udgangspunkt betaler du selv for maden, når du visiteres til madservice. Der er dog sat et loft på betalingen, som i 2023 udgør 59 kr. for en hovedret.

Hvor får man gratis mad?
I guiden på siden her kan du finde en oversigt over alle de steder i Danmark, hvor du kan få gratis mad. Tilbuddene omfatter både mad fra madspildsorganisationer, private, der gerne vil give en håndsrækning, og kommunale tilbud.

Hvem kan få mad fra madspild?
Mens nogle organisationer udelukkende tilbyder mad fra madspild til socialt udsatte via varmestuer, er andre tilbud tiltænkt alle, der gerne vil modtage gratis eller billig mad – eller bare være med til at bekæmpe madspild.