Oversigt: Dine muligheder for at råd til julen

19. december 2023

Oversigt: Her er dine muligheder for at komme igennem julen, uden minus på kontoen. Få spareråd, ideer til ekstra arbejde og muligheder for at låne penge.

Julen er hjerternes fest, siges det. Men det er bestemt også en forbrugsfest. Det er uden sammenligning den tid på året, hvor danskerne bruger allerflest penge.

“Julen varer længe, koster mange penge.”

Ifølge en undersøgelse foretaget af Yougov i november 2023, bruger vi gennemsnit faktisk 5.500 kroner ekstra på jul hver især. Det er mange penge, og hvis de ikke er sparet op i løbet af året – måske som følge af de generelt stigende priser – er det mange penge at skulle finde i løbet af november og december.

I guiden lister vi alle dine muligheder for, hvordan du får flere penge mellem hænderne, hvis juleøkonomien er stram, så der stadig kan blive til julemad, julegaver og julehygge.

Dine muligheder:

  1. Spar pengespar på mad, tøj, julegaver og dine aktiviteter
  2. Tag ekstra arbejdetag et ekstra job eller bliv vikår
  3. Lån pengeet lille lån kan hjælpe dig bedre gennem julen
  4. Få rådgivningfå hjælp hvis du har økonomiske problemer
Muligheder for ekstra penge i julen

Spar penge: 5 muligheder for at spare i julen

Penge sparet er penge tjent. Hvis du kan spare på dine udgifter, har du flere penge mellem hænderne til at bruge i julen.

Langt de fleste af os kan spare adskillige steder i vores budget, hvis bare vi tænker os lidt om. Det kan for eksempel være på mad, tøj, julegaver, el, varme og oplevelser.

1: Spar på mad

Skru ned for madbudgettet og brug kun dét, du har sat af til mad. Det kan du gøre ved at afsætte et fast ugentligt beløb til mad, lave en madplan, købe tilbuds- og datovarer eller modtage mad fra madspildsorganisationer.

Læs også: Guide: Stop madspild og få gratis mad

I julen er det en ekstra god idé at gå efter tilbud fra supermarkederne. Her føres der nemlig typisk priskrig på traditionel julemad de sidste uger op til juleaften. Du kan blandt andet få fløde til en 5’er og flæskesteg til under 10 kroner kiloet.

Typisk er det stort set al den mad, der spises juleaften – og efterfølgende til julefrokoster – der er sat ned til spotpriser i tiden op til jul. Så der er bestemt ingen grund til at handle ind i god tid. Tværtimod.

2: Spar på tøj

Nyt tøj er ofte “nice to have” i langt højere grad end “need to have”. Hvis du mangler en vinterjakke eller en hue, er det naturligvis nødvendigt.

Her kan du dog indimellem være heldig at finde noget brugt til overkommelige priser eller at få lov at arve fra andre.

Derudover kan du sagtens genbruge julekjolen fra sidste år eller grave dybt i skabet efter de bukser, du ikke har brugt i flere måneder. Det er der alligevel ingen, der lægger mærke til.

3: Spar på julegaver

Som skrevet længere oppe i denne guide, bruger hver enkelt voksen dansker i gennemsnit 5.500 kroner på julen. 2/3 af dette beløb udgør julegaver. Skru ned for budgettet, og sorter ud i, hvem du giver gaver til.

Alle, du kender, behøver ikke at få store og dyre gaver. Giv i stedet gaver med hjertet. Lav dem eventuelt selv, eller gå efter de gode tilbud. Det er desuden godt for både pengepung og klima at give genbrugsgaver.

4: Spar på el og varme

El og varme er dyre poster i budgettet, men det er heldigvis også nemt at spare en del netop her.

Skru ned for varigheden på badet. Giv temperaturen i stuen et nøk nedad. Og sørg for at tjekke elpriserne i løbet af døgnet, hvis du har variabel pris på el. På den måde kan du vaske tøj eller køre opvaskemaskinen, når prisen på el er lavest.

Overvej desuden, om julebelysning er en nødvendighed, hvis elregningen i forvejen er høj.

5: Spar på oplevelser

Oplevelser hører julen til. Men det behøver ikke at være oplevelser til flere tusinde kroner.

Tag en tur i skoven med varm kakao i termokanden, kælk fra byens største bakke, når der er faldet sne, eller lav en hjemmebiograf i stuen med alt, hvad der hører sig til af dyner og popcorn. Ofte handler det om stemning i langt højere grad end pris.

Læs også: Guide: 23 forbrugerråd til en billig jul

Tag ekstra arbejde: 3 muligheder for ekstra jobs i julen

Én løsning er at spare på de penge, du allerede har tjent. En anden løsning er at tjene endnu flere penge henover julen.

Sparer du allerede, hvor du kan, er der behov for en ekstra indtægt, hvis du skal helskindet gennem julen.

Heldigvis er der i netop juletiden ekstra travlt alle steder, og det vil sige, at der er gode muligheder for at få et tidsbegrænset job og på den måde tjene lidt ekstra til at finansiere julen.

1: Tag et ekstra job

Rigtig mange vil gerne holde ekstra fri i løbet af julen og særligt i dagene omkring juleaften og nytårsaften. Mange butikker og spisesteder, der har åbent disse dage, vil være i medarbejdermangel.

Selvom de lokale steder ikke søger officielt, kan du sagtens byde ind og spørge, om de kan bruge dig ved behov. Det er der rigtig mange steder, der vil takke ja til.

Der er også ekstra run på i fastfood-branchen henover julen, så de lokale fastfood-udbringere søger også ofte juleassistance. Søger du gennem de store kæder som Wolt eller Hungry, er vagterne ofte meget fleksible.

2: Søg et jule-job

Der findes også en hel del jobs, der kun popper op til jul, og som derfor automatisk er tidsbegrænsede.

Mange butikker søger for eksempel gaveindpakkere eller lagermedarbejdere til at pakke forsendelser fra webshops eller click and collect fra fysiske butikker.

Flere steder afholdes der også julearrangementer og lysshows, der kræver ekstra bemanding.

Og så er der også rigtig mange private, der søger en julemand til at besøge dele gaver ud til børnene juleaften eller deltage ved juletræsfester. Det er en hurtig måde at tjene lidt ekstra.

Når vi nærmer os nytår, bliver der desuden hyret en del ekstra medarbejdere ind til at sælge fyrværkeri i de opstillede containere, der ligger uafhængigt af butikkerne.

3: Bliv vikar

Selvom julen er en “varm” tid for mange, er den nu rimelig kold. Og kulde er lig med sygdom.

Vintermånederne er højsæson for virus og influenza, og dermed også for behovet for vikarer, der kan træde akut til ved sygdom.

Derfor er juletiden et ganske udmærket tidspunkt at blive medlem af et vikarbureau. Dette fungerer naturligvis kun, hvis det kan harmonere med de arbejdstider, du i forvejen har.

Lån penge: 4 muligheder for at låne til julen

Arbejder du allerede rigeligt – eller har du ikke mulighed for eller helbred til at arbejde mere – er der kun én løsning, hvis du ikke kan skrue mere ned for forbruget; at låne penge til at klare dig igennem julemåneden.

Dette råd gælder måske i særdeleshed for dig, der har børn, som du ikke vil snyde for julehygge- og gaver.

Det kan være en faldgrube at låne penge, fordi du kommer endnu længere bagud rent økonomisk. Men er der udsigt til at kunne betale lånet af efter jul, kan det være netop dén løsning, der redder julen.

1: Lån af familie eller venner

Det bedste og billigste er at låne penge af familie eller venner. Kom med hatten i hånden, og fortæl ærligt og ydmygt om din ærgerlige situation.

De fleste vil have forståelse for, at alle kan få brug for en økonomisk håndsrækning i ny og næ. Især hvis det gælder børn eller ren og skær overlevelse.

2: Lån af din bank

Din bank fungerer også som din økonomiske rådgiver. Hvis du har en uheldig måned, kan du i nogle tilfælde få lov til at få en kassekredit, så du kan hæve over.

Vær opmærksom på, at banken kigger på dit samlede budget og ud fra det vurderer, om du er “kreditværdig”. Det vil sige, om din økonomi er god nok til at låne penge. En kassekredit gælder nemlig for at være et lån.

Har du generelt en sund økonomi, kan du sagtens få en kassekredit, men hvis du er i økonomisk krise, vil banken typisk ikke låne dig (flere) penge.

3: Få ekstra penge via et forbrugslån

Selvom din egen bank måske ikke vil låne dig penge, kan det være, at én af de online låneudbyderes som gerne vil.

Herunder har vi samlet tre anbefalede låneudbydere til at ansøge om et forbrugslån.


Ovenstående links er betalte links via vores samarbejde med låneudbyderne.

4: Ansøg om en enkeltydelse hos kommunen

Er din økonomi stram, og er du blevet overrasket af en ekstra regning eller af andre uforudsete – men nødvendige – udgifter, kan du i nogle tilfælde løse problemet ved at ansøge om en enkeltydelse hos din kommune.

Som udgangspunkt kan du søge om enkeltydelser til:

  • Medicin, sygebehandling og tandbehandling
  • Midlertidig huslejehjælp
  • Udgifter til samvær med børn under 18 år
  • Flytning

Enkeltydelser er tiltænkt dem, der virkelig er i økonomisk krise, og hver enkelt ansøgning vurderes individuelt.

Du kan ansøge om enkeltydelse hos din kommune her: www.borger.dk/oekonomisk-tilskud-fra-kommunen.

Få rådgivning: 2 muligheder for at forbedre din økonomi

At spare penge på årets julegaver, at tjene lidt ekstra eller at låne penge af din familie kan være en udmærket løsning her og nu.

Er du i økonomisk krise, bør du dog også tage hånd om det egentlige problem, så det ikke fortsætter eller i værste tilfælde udvikler sig yderligere.

1: Gældsrådgivning

Hvis du har en stor gæld, er det sandsynligvis nødvendigt for dig at få hjælp til at håndtere den. Der kan være mange penge at spare ved at få et par professionelle øjne på.

Du kan betale dig fra privat gældsrådgivning ved at finde en online gældsrådgiver eller en gældsrådgiver i dit lokalområde, men du kan også i nogle tilfælde få gratis gældsrådgivning.

Forbrugerrådet Tænk tilbyder gratis gældsrådgivning, hvis du har en lav indkomst og et lavt rådighedsbeløb. Læs mere her: gaeld.taenk.dk/hvem-kan-faa-gratis-raadgivning.

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan modtage gratis gældsrådgivning, kan du frit sende en ansøgning afsted, og så bliver du ringet op med et svar.

Hvad er gældsrådgivning?
Gældsrådgivning er mange ting. Først og fremmest kan du lære at lægge et budget, men du får også hjælp til at forstå din gæld. Den stiger nemlig år for år på grund af renter, hvis du ikke betaler af på den.

Du kan også få hjælp til at finde ud af, om du er registreret i RKI, og om du betaler (nok) af på din gæld, samt hvornår du kan forvente at være gældfri.

I visse tilfælde kan du få hjælp til at forhandle din gæld ned, så du i sidste ende ikke behøver at betale helt så mange penge tilbage. Dermed kan gældsrådgivning ofte betale sig ind igen.

2: Saml dine lån i ét

Det kan måske virke besynderligt at tænke på flere lån, hvis du i forvejen har adskillige. Men faktisk kan netop et samlelån spare dig (mange) penge.

Et samlelån er rigtignok et nyt lån. Men det samler alle dine eksisterende små og dyre lån i ét stort lån med en bedre rente og mere fordelagtige vilkår.

Dels giver det et meget bedre overblik, fordi du kun skal forholde dig til ét lån og ét månedligt afdrag fremadrettet, men det sparer dig også for potentielt mange penge.

Ofte er de små, hurtige lån nemlig de dyreste. Der kan desuden være ekstra omkostninger forbundet med at betale de enkelte lån af; for eksempel i form af administrations- eller håndteringsgebyrer.

Med et samlelån får du både en bedre rente, og du skal ikke bekymre dig om en masse ekstra udgifter ved administration af de enkelte lån.

Langt de fleste mennesker med flere mindre lån kan spare betydeligt med penge ved at samle dem i et fornuftigt samlelån.

Læs også: Guide til at samle alle dine lån i ét

Ekstra: Kan man få økonomisk hjælp til jul?
Både kirken og forskellige nødhjælpsorganisationer samt private virksomheder tilbyder hvert år julehjælp. Desværre er behovet væsentligt større end den samlede hjælp, og hvert år får mange familier afslag på julehjælp.